2016/10/24

Sopiva, lihava vai laiha? + liipalaapaa

Arvatkaapa mikä on ehkä ärsyttävintä ikinä? Juuri kun on päässyt bloggaamisen makuun kiinni päättää kone olla toista mieltä...! Vajaa pari viikkoa sitten kuvailin nimittäin hienosti teille maastovideopostauksen ja sain jopa videot koneelle, kunnes tajusin ettei minulla ole enää tällä koneella edes movie makeria - eikä näköjään edes tule olemaan. Tästä koneesta puuttuu joitakin videon toistamiseen liittyviä ajureita, joten vaikka kuinka koitin säheltää en saanut yhtään ohjelmaa toimimaan. Tästä tympääntyneenä en edes viitsinyt avata toista konetta joka on melkoinen operaatio johtuneista syistä. Ei siis videopostausta tällä kertaa (ehkä kuitenkin joskus, sillä toiselta koneelta löytyi kuin löytyikin vegas kuten olin arvellutkin) - mutta ihan jotain muuta!




Minorin kanssa treenit ovat noudattaneet samaa linjaa; vuokraaja käy kerran viikossa, maastossa käydään vähintään kerran samoin esteitä tai puomeja on kerran viikossa. Tähän yksi tai kaksi (riippuen omista aikatauluista) vapaapäivää, lisäksi tietenkin koulutreenit ja enintään kerran viikossa juoksutus. Viime viikko poikkesi siinä mielessä, että yhtenä päivänä oli vuorossa kengitys - nyt pysytään pystyssä talvellakin. Tietenkään hokkeja ei vielä laitettu, mutta laitettiin jo hokkireiät kun ei näistä Suomen keleistä koskaan tiedä...

Talvi kyllä totisesti koputtelee ovella ja tuntuukin, että koko ajan on muka kauhea kiire eikä ehdi ponin kanssa treenaamaan ikinä "kunnolla". Viikot kuluvat hirveää vauhtia ja jo tämän viikon jälkeen alkavat työt - kauhulla ja innolla odotan miten saan rytmitettyä uuden työn ja ponin liikutukset elämääni. Toisaalta pitäisi varmasti osata olla vähän rennommin, sillä kun näitä kuvia katson ei Minor mielestäni näytä mitenkään huonolta - se ei ole liian lihava eikä laihakaan.

Tästä itse asiassa päästäänkin varsinaiseen aiheeseen josta halusin kirjoittaa. Nimittittäin vajaa pari viikkoa sitten sain vihdoin aikaiseksi "punnita" Minorin. Käytin painon laskemiseen tältä sivulta löytyvää laskukaavaa, joka puntarin puuttuessa on luotettavin keino. Itse olin hieman yllättynyt tuloksesta sillä poni painoi vain 390kg. Onhan se kyllä pieni, mutta olisin olettanut sen kuitenkin reilu 400kg painavan - toki tuolla kaavallakin paino voi heittää 20kg suuntaansa, mutta kuitenkin!


Olisi niin hauskaa (ja ennen kaikkea hyvä!), jos muistaisi tarkistaa ponin painon vaikka edes puolivuosittain. Pystyisi vertaamaan vähän tarkemmin kuin pelkkien kuvien perusteella ja tarvittaessa muuttamaan myös ruokintaa. Minor on nyt varmaan 1½ vuotta syönyt samaa ruokaa (lukuun ottamatta kesällä sai hieman vähemmän heinää kun sai olla osittain laitumella) ja hyvältä näyttää - ainakin omaan silmään. Silti olen pyöritellyt ideaa siitä, että täytyisi vaikka ihan vain varmuudeksi laskea ja tarkistaa ponin ruokinta. Tällä hetkellähän Minor syö; kaura 1L/pv, pellava 1dl/pv, magnesium 2mt/pv, biotin 10mg/pv, kivennäinen 1dl/pv ja kuivaheinää 7kg. Tämän lisäksi n. 3-5 porkkanaa per päivä ja aika usein myös omenoita ja kuivatettua ruisleipää. Huomisen asiaksi voisinkin ottaa sen, että kaivan vanhat laskukaavat esille ja perehdyn jälleen ponin ruuan laskemiseen.

Kiinnostaisiko teitä nähdä mitkä ovat ruokintalaskujen tulokset? Entäs mitä te olette mieltä - onko Minor teidän mielestä sopiva, lihava, laiha? Olisi erittäin hauska kuulla, sillä oma silmä varmasti sokeutuu vuosien aikana kun ponia näkee lähes päivittäin. Nyt näihin tunnelmiin, ehkä lähiaikoina palaillaan jopa videon merkeissä!

Oli ihan pakko laittaa tämä kuva vaikkei edustava olekkaan, mutta katsokaa nyt kuinka pieneltä poni näyttää poikaystäväni vieressä! :D

2 kommenttia:

  1. Anonyymi25/10/16

    Minor on kyllä tosi hienossa kunnossa! Enpäs ole aiemmissa kuvissa kiinnittänyt huomiota siihen, kuinka "tönkkö" kaula Minorilla onkaan! :D Jos katsoo pelkkää runkoa niin se on tosi sopusuhtainen ja hevosmainen mutta kokonaisuutena noin lyhyt ja paksu kaula ei jotenkin sovi yhtään tohon runkoon ja vaikutelmaksi tulee sittenkin tosi ponimainen kokonaisuus. Jännä juttu, kun ei aiemmissa kuvissa ole tullut kiinnittäneeksi huomiota :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikään pitkäkaulainen poni ei tosiaan ole kyseessä, kyllä oikeastaan kaikki kaverit jotka ovat selässä käyneet ovat aluksi kauhistelleet kun kaulaa ei ole juuri ollenkaan :D Mutta ei tuota tosiaan oikeastaan huomaa muuten kuin jos Minorin pää on ns. "väkisin ylhäällä" kuten tuossa alimassa kuvassa, missä tuon kaulan paksuuden suhteessa lyhyyteen huomaa erityisen hyvin. Suhteessa ei varmaan olisi ihan niin koomisen näköinen jos ei olisi noin paksua orikaulaa, sillä massaahan sillä varmaan eniten kaulasta löytyy.

      Mutta Minor kiittää lyhyine kauloineen :D

      Poista