2013/12/14

Toivepostaus: nimikkohevonen

Tässä tekstissä siis aion kertoa nimikkohevostani Kingistä ja siitä mitä kaikkea täällä Ypäjän hevosopistolla kuuluu nimikkohevosen hoitamiseen. Meillä jokaisella ensimmäisen vuoden opiskelijoilla on oma nimikkohevonen ja nimikkohevosen hoitaminen on ns. yksi kurssi. Saimme opiskelun alussa toivoa nimikkohevosta, mutta silloin tietenkään kukaan ei oikeastaan tuntenut opiston hevosia, joten ihan puskista tuli kenet kukakin sai (saatiin tosin laput, jossa rastitettiin haluaako esim. nuoren vai vanhan, ravurin vai ratsun yms).

Minun nimikkohevoseni on siis Kingi, 17-vuotias suomenpienhevosruuna. Kingillä on tunnettu täysivelikin, nimittäin Jaime! Kingi, tutummin Kinkku on leppoisa pappa, se on hoidettaessa kiltti ja ratsastaessa mukava tapaus. Itse olen päässyt ratsastamaan sillä tunneilla muutamia kertoja ja sen ratsastaminen on ollut aina mukavaa. Etenkin esteet tuntuvat olevan papan mieleen :) Mutta osaa se olla aika hupsukin tapaus, sillä välillä maastossa joku polun vieressä oleva oksa saattaa olla hurjan pelottava mörkö joka syö pieniä poneja, mutta onneksi järkeä on sen verran päässä, että "pelkääminen" rajoittuu pöhisemiseen ja ihmettelemiseen.


Nimikkohevosen hoitamiseen kuuluu sen päivittäisestä hyvinvoinnista huolehtiminen; harjaus, magneettiloimen käyttö, solariumissa käyttö, jalkojen hoito yms (joka päivä ei tietenkään kaikkea tarvitse tehdä). Hevosen liikkuttaminen ratsastaen ei kuulu opiskelijalle, mutta viikonloppuisin pääsee käyntimaastoihin kunhan kysyy ensin luvan ratsastuksenopettajalta. Lisäksi on toivottavaa, että nimikkohevosta käy taluttamassa maastakäsin, myös nimikkohevosen siistiminen kuuluu opiskelijalle. Olisi myös hyvä varata nimikkohevoselleen kengitykset, mutta tallimestarit varaavat tietenkin jos opiskelija ei niitä varaa. Varusteiden puhtaudesta ja kunnosta huolehteminen on myös meidän tehtävä, eli putsataan varusteet säännöllisesti ja korjataan varustepajalla rikkinäiset varusteet.



Nimikkohevosesta kirjoitetaan päiväkirjatyyppistä vihkoa, johon tulee kirjoittaa päivittäin mitä hevosen kanssa on tehnyt. Lisäksi vihkoon pitää kirjata hevosen kengitykset, rokotukset, madotukset, hengitystiheys, normaalilämpö ja syke. Nimikonhoitamisesta meillä on ns. tenttejä eli nimikkotarkastuksia. Nimikkotarkastuksessa katsotaan onko hevonen siistitty ja puhdas, lisäksi hevoset esitetään käynnissä ja ravissa, kuin näyttelyissä. Nimikkotarkastuksen yhteydessä on varustetarkastus, jossa tarkistetaan varusteet. Tarkastuksesta saa numeron ja myös vihko tarkistetaan samalla.

Nimikkohevosta pitäisi siis perjaatteessa käydä hoitamassa 7x/viikko, mutta tämä tietenkin on aika mahdoton yhtälö jos lähtee kotiin viikonlopuksi. Tällöin kuitenkin pitäisi hankkia nimikkohevoselle joku muu hoitaja, joka huolehtii hevosesta silloin kun itse on lomalla. Eli tiivistetysti huolehditaan hevosista muuten, mutta ratsastus, ruokinta, tarhaus ja karsinan siivous ei meille kuulu.

2 kommenttia:

  1. oi, sulla on kinkku! :3 se on muute kiva pulla! ;33 <3

    VastaaPoista
  2. Hei mitä, koska sä oot ruvennut taas bloggaamaan?! Multa on menny ihan ohi! :D Tosi kivannäköinen toi sun uusi vuoniskaveri.

    Toi Kingi on kyllä symppiksen näköinen. Kingin ja Jaimen emä Oru vietti vikat vuotensa ratsastuskoulun puttena tossa lähitallilla, jossa kävin muksuna ratsastamassa ja josta Mombikin on meille muuttanut :)

    VastaaPoista