2011/01/14






Teki mieli vähän katsella ponista vanhoja kuvia (: Hassua miten se on muuttunut, nykyään se on tuommoinen pallo kuin alimmassa kuvassa. Nyt on kyllä taas saanut läskiä lisää kun ollut vähemmällä liikunnalla ja saanut liikaa heinää. Edelleen olen hieman epävarma sen asian suhteen, mitä teen tässä. Annanko F pois ja lopetan ratsastuksen, annanko F pois ja hommaan jonkun osaavamman vai jatkanko ponin kanssa? Toisaalta poni on todella ihana ja meillä on erityinen side välillämme. Toisaalta en jaksa sen pelleilyjä ja alan haluta yhä enemmän takaisin "entiseen elämääni".

Fridalla on ollut tällä viikolla jo kaksi vaparia. Ripuli on parantunut, mutta sen viereen on siirretty Sasu, joka hyökkäilee sen kimppuun koko ajan ja on muutenkin ihan hullu. Frida on tästä jotenkin apea, korvat luimussa koko ajan karsinassa ja jotenkin levoton. Säälittää, mutta ei oikein mitään voi tehdä. Olen liikutellut tammaa paljon juoksuttamalla ja on toiminut tosi kivasti, lisäksi ollaan tehty maastakäsin kaikkea pientä, yhteistyön parantamiseksi.

Tänään olin ekaa kertaa selässä, vanhan satulan kanssa. Huomasi kyllä kuinka satula painaa ja sattuu, poni ei tahtonut liikkua käynnissä eteen. "Varoi" astumista ja oli todella haluton. Kerran kuitenkin säpsähti jotain, jonka jälkeen laitoin ravissa töihin. Juoksi satulan tuottamaa kipua pakoon, mutta loppujen lopuksi meni hyvin. Eli siis ravissa tahti oli turhankin reipas, mutta kuunteli kuitenkin hyvin jne. Ihan vain lyhyt treeni, jotta itselle ei jää traumoja. Ei kyllä edes jännittänyt :o

7 kommenttia:

  1. Anonyymi14/1/11

    Ite tekisin varmaan sun tilanteessa nii et annan Fridan pois ja otan tilalle osaavamman.

    Oon ite sitä mieltä että ku eläin otetaa ni se kans pidetään, piste. Mut Frida vaikuttaa kuitenki vähä... hankalalta. Ei sil ettet pärjäis sillä mut mitä jos se joskus heittää sut selästään ja seuraavaks murtuuki jalka? Tai yrittää heittää sut selästää etkä putoo mut ku se tekee sen joka ikinen kerta ratsastaessa?
    En siis tarkota et sul ois huono tasapaino yms. mut jos oma hevonen alkais tollaseks ni oisin kyl aika surullinen koska sehä vie innon koko ratsastamisesta.

    En kuitenkaa suosittele koko ratsastusken lopettamista. Teet mitä teet mut uskon et monet ymmärtää kyllä jos päätät et luovut Fridasta.

    Vaik ratsastaminen raa'alla ponilla on palkitsevaa ku sen saa oikeesti toimii, ni eiks ois kivempaa ratsastaa jollai osaavalla jonka kanssa vois oikeesti kehittyy? Tyylii heB - heA yms. Ja jonka kanssa vois mennä maastoo pelkäämättä, koska voi luottaa 100% siihen ettei se tee mitään? Ja ratsastaa pelkällä riimulla, koska taas luottaa siihen ettei mitää tapahdu, eikä hevonen heitä selästä yms. Toki voitte Fridan kanssa joskus päästä siihen, mut ittellä ei ainakaa riittäis hermot siihe. Tai ehkä riittäis, mut veiskö yrittäminen rakkauden koko harrastukseen?

    Mut tsemppii siinä mitä teetkää, toivottavasti keksit jonku hyvän ratkasun (:

    VastaaPoista
  2. Se on taas sitten oma rumba löytää osaava ja kiva hevonen. Toki sellainenkin ehkä mahdollista, mutta tiedä häntä.

    F omistajan kanssahan ei olla mitään aikaa sovittu ylläpidosta, en edes tiennyt että tulee minulle näin pitkäksi aikaa (luulin, että on ehkä enintään 6kk). On aina mahdollista, että seuraavalla kerralla murran jalan tai sattuu jotain vielä vakavampaa. Mutta totuus on, että se voi yhtälailla tapahtua ratsastuskoulun "pullahevosellakin", ratsastus on vaarallinen harrastus, yksi vaarallisimmista. En usko, että F "koittaa heittää mut alas selästä". Se ei tee sitä kiusallaan, vaan jos se säikähtää / on kovin hermostunut, se vain yrittää poistua tilanteesta ja eihän tuo sitä läheskään joka kerta tee.

    Ratsastuksen lopettaminen on kyllä minulla suuri vaihtoehto, koska nyt alkaa tulla ylipäätään se kysymys "haluanko tehdä tätä vai jotain muuta?" Ei johdu millään tavalla F jos lopetan. Se on vain se kysymys, että haluanko tulevaisuudessakin viettää kaiken ajan tallilla.

    En nyt tiedä onko "kivempaa" ratsastaa automaattihepalla. Rakastan haasteita ja ehkä juuri siksi F otinkin. Toisaalta on eriasia, onko F liikaa haastetta, kun minullakin vasta 8-vuoden ratsastuskokemus. Itse kyllä luotan F 100%, vaikka todellisuudessa ei mihinkään hevoseen voi luottaa "pomminvarmasti". Kyllä mikä tahansa hevonen voi esimerkiksi juuri maastossa säikähtää. Toki on näitä hevosia kuten F, jotka eivät vain yksinkertaisesti ole "100% maastovarmoja". Toisaalta, uskon että hyvin moni hevonen säikähtäisi samassa tilassa räksyttävää, hyökkäilevää koiraa ja moottorisahaa, kuten F viimeksi.

    Aikaahan tuon kanssa varmasti saa menemään, kunnes siitä saa edes hieman tasaisemman ratsun, jos saa. Täytyy tässä miettiä mitä teen (:

    VastaaPoista
  3. Anonyymi15/1/11

    Mikset maksa jollekin osaavammalle joka voisi hieman koulia tammaa? :) Siis esim. ratsuttaja. Ponikokoisia taitavia kuskeja kyllä löytyy.

    VastaaPoista
  4. En hommannut ylläpitoon hevosta, jotta voin viedä sen ratsustajalle. Siinä syy.

    VastaaPoista
  5. kiva muutos noissa ravikuvissa, menee tosi rennosti nykyään!! =)

    VastaaPoista
  6. julia17/1/11

    Et halua ratsuttajaa ratsastamaan tammalla edes kerran, vaikka se voisi tehdä tammalle hyvää? Etenkin kun hyötyisit varmasti itse siitä kun joku osaavampi ratsastaisi. Saisit paremmin vinkkejä mitä tehdä itse selästä, sekä varmasti vaikuttaisi tamman ratsastettavuuteen positiivisesti. Itse ainakin kävisin edes säännöllisesti tunneilla, jotta saisi apua (vaikean) tamman kanssa. Kuitenkin myönnät rivien välistä lukiessä ettet ole tarpeeksi osaava viemaan tammaa eteen päin niin paljoa kun haluaisit.

    En tarkoita mitään tästä negatiivisesti, puhun kokemuksesta. Itsellä oli aikoinaan ylläpidossa raaka poni, enkä alkuun (olevinaan) rahan puutteen takia käynyt tunneilla. Myönnetään nyt että se johtui silloin ylpeidestä, että kyllä minä osaan itse! Mutta se oli huono päätös, meillä meni tosi huonosti sen ponin kanssa ja motivaatio nollissa. Harkitsin myös harrastuksen lopettamista. Sitten sattumalta päädyin tunnille ponilla, kun ratsastin kentällä samaan aikaan kun jollain muulla oli tunti. Tämä opettaja sitten neuvoi myös minua ja aloinkin sen jälkeen käydä säännöllisesti tunneilla. Helpotti elämää suunnattomasti, kun sai ammattilaisen näkemystä ja apua tekemiseen.

    Harrastuksen lopettamista en kuitenkaan suosittele, koska ratsastus on palkitsevaa etenkin kun ratsastat ponilla joka kehittyy kokoajan. Kehityksen (oman ja ponin) seuraaminen on ihanaa, vaikeuksien kautta voittoon tyylillä (: Hetken tätä blogia seuranneena ja vanhojakin tekstejä lukeneena on kyllä pakko sanoa että olette edistyneet, varsinkin nyt vertailukuvista huomaa. Olet ainakin saanut tamman luottamaan suurimman osan ajasta sinuun, mikä sekin on jo suuri saavutus!

    VastaaPoista
  7. Tuo "meidän" valmentajan on kyllä tarkoitus välillä ratsuttaa Fridaa, mutta tarkoitin etten ala viemään sitä ratsuttajalle ja maksamaan siitä 500e/kk.

    Valmentajan puutteen tiedän olevan iso miinus ja ongelma, mutta johtunut lähinnä siitä että ei olla saatu millään aikatauluja sopimaan. Valmentajalla on ollut tarjolla ainoastaan päiviä, jolloin itse en pääse tallille (koulu loppuu niin myöhään, ettei bussilla ehdi ja äiti on töissä). Nyt kuitenkin lauantaina valmennus ja jos päätän jatkaa niin sovin heti seuraavaa valmennusta, koska uskon kyllä itsekin, että valmentajasta on suuri apu!

    VastaaPoista