2014/10/16

Erikoispostaus: Opiskelu Ypäjän hevosopistolla

Aloitin jo kertaalleen kirjoittamaan tätä erikoispostausta, mutta aihe osoittautui yllättävän hankalaksi. Nyt kuitenkin päätin ryhdistäytyä ja yrittää uudelleen. Tämä teksti siis käsittelee opiskelua Ypäjän hevosopistolla ja toteutan tämän lukioiden toiveesta.

No aloitetaanpa vaikka perusasioista. Ypäjän hevosopisto on Suomen suurin sisäoppilaitostyylinen hevoskoulu, joka kuitenkin muistuttaa pitkälti aivan tavallista 3 vuotista ammattikoulua. Suurimpana erona opistolla on varmasti se, että lähes jokainen opiskelija asuu viikot opistolla ja käy kotona vain viikonloppuisin sekä lomilla (pakko ei ole siis täällä asua, mutta koulu tarjoaa ilmaisen vaihtoehdon asua asuntolassa muiden luokkalaisten kanssa). Tietenkin myös suurin osa opiskeltavista aineista on hevosaiheisia tai alaan liittyviä.


Minun luokkani on HHpk13a. HH on lyhenne hevostenhoitajasta, eli valmistuessa minusta tulee ammatiltani hevostenhoitaja. Pk tarkoittaa peruskoulupohjaista, eli kyseiselle linjalle voi hakea suoraan peruskoulun jälkeen. Lopussa onkin ihan loogisesti pääteltävissä aloitusvuosi sekä kirjain, joka kertoo että olemme a -luokka.

Vaikka tälle linjalle olisi päässyt suoraan peruskoulun jälkeen, olen minä käynyt 2-vuotta lukiota ennen opistolle siirtymistä. Meidän luokalla onkin useampi, jotka ovat opiskelleet aikaisemmin jossain muualla. Nykyään käsittääkseni on kuitenkin lähes mahdotonta päästä peruskoulupohjaiselle linjalle muuten kuin suoraan peruskoulusta, joten jos haaveilee esimerkiksi Ypäjälle pääsystä ja on jo lukiossa, kannattaa käydä se lukio loppuun ja hakea vasta sen jälkeen.

Koska minulla on kaksi vuotta lukio-opintoja takana on opiskelu minun osalta suhteessa kevyempää. En siis opiskele uudestaan ns. perusaineita (äidinkieli, ruotsi, englanti jne.), enkä täten myöskään tässä postauksessa niitä käsittele. Opiskeluihin kuitenkin kuuluu siis myös "tylsiä aineita", jotka eivät liity hevosiin - tosin esim. kielissä on myös ammatillinen puoli.

Näiden lisäksi opiskelu sisältää tietenkin paljon hevosaiheisia aineita. Tunnit kestävät 90min, vaikka usein käytännön tunneille on varattu tuplatunti eli 2x90min. Teoriatunteja on mm. aiheista; varusteoppi, anatomia & fysiologia, ruokinta, hevoskasvatus ja yrittäminen. Käytännön tunteja on myös useampia, joten luettelen niitäkin vain muutaman; ratsastus, valjastus & ajaminen, varsanopettaminen ja varusteoppi myös käytännössä eli korjaamme ja teemme varusteita.

Ensimmäisenä vuonna keskitytään pitkälti perusopintoihin ja käydään teoriassa paljon perusaineita (äidinkieli, ruotsi jne.) läpi, mutta kyllä esimerkiksi ratsastamaankin pääsee.


Normaaleilla viikoilla koulupäivä on 8.00-16.30, maanantaisin koulu alkaa vasta klo 10 ja perjantaisin päättyy yleensä aikaisemmin (14.30 tms.). Tämä kuulosti alussa todella paljolta, mutta toisaalta kun asuu opistolla ei ole kiire kotiin ja mielestäni 30min "välitunnit" ovat paljon hyödyllisempiä kuin 15min happihyppelyt. Puolessa tunnissa kun ehtii jotain tehdäkin, eikä vain rampata luokasta toiseen. Lisäksi päivällä on 1,5h ruokatauko, joten syömään ainakin kerkiää! Minulla on kuitenkin ollut paljon lyhyempiä päiviä kun suurin osa perusteoriatunneista on jo suoritettu, joten koulun rankkuudesta en kommentoi sen kummemmin - onhan se hirmu rankkaa kun päivittäin on koulua yleensä jopa tunti tai kaksi! :D

Ruokailu on ilmainen ja kattava. Arkisin opiskelijoille kuuluu aamupala, lounas sekä päivällinen - iltapala hankitaan itse. Sanotaan, että täällä ei pääse ainakaan laihtumaan - joka kertoo varmaan paljon ruuasta ;) Viikonloppuisin ruokailu on ilmainen vain tallivuorossa oleville ja toimii muuten samalla periaatteella. Ainoa poikkeus viikonlopun ruokailussa on, että sunnuntaisin ei ole päivällistä, vaan tallivuorossa olevat saavat eväspussit korvaamaan viimeisen ruokailun.

Normaalien viikkojen lisäksi opiskeluun kuuluu myös talliviikot. Talliviikolla kyseinen luokka työskentelee siis hevosopiston talleissa ja myös tästä saadaan numerot. Ensimmäisenä vuonna talliviikoille oli laitettu välillä myös ns. normaalin opiskelun tunteja, joka teki viikoista raskaampia.

Ensimmäisenä vuonna talliviikot tuntuivatkin välillä todella raskailta ja luokan kesken oli välillä isompiakin kinasteluja, sillä yleisesti talliviikolla kaikkien pinna oli aika kireällä. Nyt kuitenkin viime talliviikko ei tuntunut niin kovin raskaalta, sillä työssäoppimisen aikana on jokainen varmasti huomannut, että opistolla tallin tekeminen on suhteessa ihan lasten leikkiä. Lisäksi tehtiin viime talliviikko uusien yo -pohjaisten kanssa, joka varmasti helpotti siinä suhteessa, että meitä oli huomattavasti enemmän (meidän luokalla aloitti 18 opiskelijaa, joista jäljellä on enää 12).

Talliviikolla luokka siis jaetaan eri talleihin, tallit ovat II, III ja IV. Lisäksi III -tallissa jaetaan oppilaat vielä erikseen käytäville. Aamutalliin mentiin vielä viime keväänä aina kello 6.00, mutta tästä syksystä alkaen talli on alkanut ma-to vasta 7.30. Pe-su talli kuitenkin alkaa myös nykyään 6.00. Talliviikko on ma-su eli viikonloppuna on myös koulua! Seuraavalla viikolla kuitenkin koulu loppuu keskiviikkona ja oppilaat pääsevät viettämään pidemmän viikonlopun.


No mitä talliviikolla sitten tehdään? Aamutallissa siivotaan karsinat, viedään hevosia ulos, lakaistaan talli ym. Pe-su oppilaat myös jakavat hevosille aamuheinät (ennen jaettiin päivittäin, nykyään tallimestari jakaa ma-to). Kun aamutalli on valmis päästään tauolle. Tämä aamutauko ei yleensä ole kovin pitkä, lounaan ehtii syödä ja hetken istahtaa. Sitten haetaankin jo hepat sisälle päivätalliin, jossa jaetaan heinät, lakaistaan ja viedään heppoja pihalle. Päivätalli alkaa 12 paikkeilla (riippuen hieman tallista) ja päättyy n. klo 13. Tämän jälkeen on pidempi tauko, ellei kys. päivänä ole teoriatunteja tai jotain muuta spesiaalia. Esimerkiksi tällä tauolla saatetaan hakea hevosia laitumelta, siivota karsinoita kisojen jäljiltä tms. Mutta yleisesti kuitenkin tässä välissä kerkeää esimerkiksi ratsastaa oman hevosen. Iltatalli alkaa 17-18 aikoihin riippuen tallista ja loppuu viimeistään klo 19. Iltatallissa jaetaan taas heinät, otetaan hevoset sisälle ja lakaistaan. Eli päivä koostuu ihan perus tallitöistä, ei mitään sen kummempaa. Opistolla on omat tavat tehdä asioita, mutta ajan kanssa ne tietenkin tulevat tutuiksi ja tämän myötä tallin tekeminen tulee kevyemmäksi ja nopeammaksi.

Lisäksi ensimmäisen vuoden ajan opiskeluun kuuluu nimikkohevosen hoito. En tässä postauksessa keskity kertomaan nimikkohevosen hoidosta, sillä olen aikaisemmin tehnyt siitä erikoispostauksen. Nimikkohevosen hoidosta pääset lukemaan tästä: Toivepostaus: nimikkohevonen.

Kun opiskeluja on takana 1,5 vuotta (tästä en mene vannomaan etteikö olisi jo muuttunut) alkavat suuntautumiset. Suuntautuminen on päätetty jo ensimmäisen vuoden keväällä, jolloin on soveltuvuuskokeet suuntautumisiin. Vaihtoehtoja suuntautumiselle on kuusi; hevoskasvatus, ravihevosen valmennus, valjastyöt, kengitys, harrastepalvelujen tuottaminen ja ratsuhevosen peruskoulutus. Näistä soveltuvuuskokeet on rv (ravi), hhp (harrastepalvelut) ja rk (remppa eli ratsuhev. perusk.). Rempan ja hhp soveltuvuuskoe on ratsastuskoe, jossa ratsastetaan hevonen itsenäisesti ryhmässä ja hypätään muutama este ohjatusti. Lisäksi soveltuvuuskokeeseen kuuluu haastattelu. Tulokset saadaan tietää ennen kesälomaa ja voin sanoa, että kyllä ainakin itseä jännitti hirveästi pääseekö sinne minne haluaa! Itse hain ykkösvaihtoehtona rempalle ja kakkosvaihtoehtona hhp'lle. Pääsin kuin pääsinkin rempalle, kuten myös 4 muuta meidän luokalta, nyt vain odotellaan suuntautumista ;)


Koulussa tapahtuvan opiskelun lisäksi opiskeluja suoritetaan työssäoppimassa. Työssäoppimisjaksot ovat 7vkoa ja 13vkoa (paitsi rempalla jälkimmäinen 11vkoa ja loput 2vkoa suoritetaan opistolla kisaviikon ja Finnderbyn aikana). Tässä on kuitenkin tullut muutos ja nykyään työssäoppimiset suoritetaan putkeen. Meidän luokka kuitenkin menee vanhan kaavan mukaan ja pian pitäisikin taas lähteä! Nämä toiset työssäoppimiset ovat eri linjoille suuntautuneilla eri aikaan, esimerkiksi rempoilla suuntautuminen alkaa heti 5.1. kun muut jäävät vielä opistolle. Mutta tämä on tosiaan muuttunut tämän vuoden syksystä alkaen, joten enempää en kys. asiasta osaa kertoa.

Yleisesti ottaen itse viihdyn opistolla paremmin kuin hyvin! Olen muuten aika huono käymään koulua, mutta täällä aiheet ovat minua oikeasti kiinnostavia ja voisin opiskella vaikka koko lopun ikäni. Lisäksi lintsaamiskynnys on melko korkea, sillä mitä sitä tekisi yksin asuntolassa kun kaikki muut luokkalaiset ovat tunneilla? Vaikka eipä kyllä ole pahemmin edes miettinyt ettei tunneille jaksaisi mennä (no okei, ajamisen tunneille en ikinä jaksaisi mennä, vaikka aina se on kuitenkin ihan mukavaa ollut kun on talliin saakka itsensä raahannut :D). Rankkaa on välillä, lähinnä se että asuu 12 muun tytön kanssa samassa asuntolassa, joista suurin osa ei ole koskaan aikaisemmin asunut yksin, mutta en kyllä tule ikinä katumaan sitä päivää, jolloin tänne hain.

Loppuun vielä suosittelen jokaista harkitsemaan ottaako omaa hevostaan mukaan mikäli on mahdollista jättää se kotiin (vaikka en kyllä kadu, että Minor täällä mukana onkin). Oma hevonen (/ylläpitohevonen) tekee opiskeluista huomattavasti paljon raskaampaa, sillä välillä saa repiä hiuksia päästä kun ei tunnu missään välissä kerkeävän tallille ja muutenkin tuntuu että saa juosta pää kolmantena jalkana paikasta toiseen (ottaen vielä huomioon, että minulla on usein paljon lyhyempiä päiviä kuin yleensä!). Mutta tämänhän me hevosten omistajat olemme itse valinneet, mutta jos mahdollisuus on tulla ilman omaa heppaa niin suosittelen! Hankkii sitten vaikka vuokra/hoitohevosen täältä, sillä se ei ole puoliakaan niin sitova ja kotiinkin voi lähteä paremmalla omalla tunnolla.

Mutta tässä tämä kilometripostaus nyt oli! Jotain varmasti jäi uupumaan, mutta pääpiirteittäin koitin saada mahdollisimman monipuolisesti kerrottua kaikesta. Lopuksi kuitenkin ajattelin, että jos joku asia jäi mietityttämään tai herätti lisäkysymyksiä, niin voisin toteuttaa kysymyspostauksen tai erikoispostauksen jostain tietystä aiheesta liittyen opiskeluun täällä.

Joten nyt ei muuta kuin kyselemään / ehdottelemaan aihetta! :)

7 kommenttia:

  1. Anonyymi16/10/14

    Tiedätkö jo millaisia näyttöjä rempalla on? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En etukäteen näyttöjä tiedä, mutta ns. päättönäytöt tiedän. En nyt mene vannomaan muistako oikein, mutta koulupuolella pitäisi läpäistä helppo A rata kangilla ja esteillä 110cm rata puhtaasti.

      Poista
  2. Anonyymi16/10/14

    Tiedätkö miksi noi talliviikon aikaiset aamut on vaihtunu noin myöhään aloitukseen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oppilaille ei syytä ole kerrottu, joten en. Ehkäpä siksi, että saadaan nukkua pidempään eli on kevyempää? Tai siksi että päästään syömään ennen aamutalliin menoa (aamupala alkaa klo 7)? Nämä tosin vain veikkailuja. Itse en edes oikein tiedä mitä mieltä olen muutoksesta.

      Poista
  3. Mun mielestä muistit kaikki :D en ite pystyis ees noin hyvin kertomaan... Onnistunut postaus oli ;)

    VastaaPoista
  4. Anonyymi30/6/16

    Mille linjalle pitäisi hakea jos haluaa ratsastuksenopeksi?

    VastaaPoista