2011/07/17

Leiriterkut! (;


Päätin kertoa teille hieman ohi aiheen kuluneesta leiriviikostani. Olin siis ratsastusleirillä jo neljättä kertaa samassa paikassa, Mäntän ratsastajien tallilla. Oli oikein mukava leiri, hepat ja ihmiset olivat kivoja ja opetus jälleen laadukasta (: Iso kiitos siis koko porukalle!

Saavuttiin leirille sunnuntai iltana, jolloin oli vain iltapala ja leiri varsinaisesti alkoikin vasta maanantaina. Maanantai aamuna nähtiin opettajamme Sini ja saatiin tietää ensimmäisen tunnin hevoset. Leirihoitsukseni olin saanut Selle Francais ruuna Iblun (:

Ensimmäinen tunti oli koulutaivutteluja, jolloin Sini katsoi hieman tasoamme jne. Meidät oli jaettu kahteen ryhmään, itse menin jälkimmäisessä ryhmässä peevee tamma Ritvalla. Tehtiin perus taivutteluja käynnissä sekä ravissa ympyröillä. Käynnissä Ritu oli oikein kiva ja ihanan herkkä sekä reipas. Ravissa kuitenkin jolkotti vain pää ylhäällä vältellen ohjaa, oli aika kamala tunne kun sen ravikin oli niin isoa verrattuna Fridan raviin :D Tehtiin vielä harjoitusravi - käynti siirtymisiä, jotka olivat yhtä tuskaa (vaikka hyvin sujuivatkin) kun en yhtään osannut istua siellä selässä! Lisäksi otettiin laukkaa, joka sujui... Aika kehnosti, koska itse olen laukannut kunnolla viimeksi vuosi sitten ja plääh. Oli kuitenkin todella kiva tunti (:

Ritu ja Vera

Toisella tunnilla pääsinkin menemään leirihoitsullani Iblulla. En osannut yhtään silläkään ratsastaa :o Sekin on sen verran iso, että sen liikkeet on ainakin 100x Fridan liikkeitä vaikeammat ja muutenkin oli jotenkin hassun tyhjän tunuinen. Enkä saanut laukkaakaan rullaamaan niin hyvin mitä olisi voinut, joten esteharjoitukset tulivat tosi löysästi. Hypättiin pientä jumppasarjaa (max 50cm), omat asennot olivat aika kauheita :D Oli kuitenkin kiva tunti, sillä loppuraveissa Iblu oli oikein kiva. Sini tuumasikin tunnin jälkeen (kun olin pyytänyt laiskaa hevosta estetunnille ja täten sain Iblun), että ei nää minua yhtään laiskojen hevosten selässä ja samalla ihmetteli enkös mennytkin viime vuonna todella reippaalla Santoksella esteitä melkein kaikki tunnit. Niinhän minä meninkin :D

Seuraavana päivänä ensimmäinen tunti oli maneesissa, kun ulkona oli niin sateista (ja koko yön oli satanut). Menin Vekku nimisellä 8-vuotiaalla suokkipojalla, joka tekee vielä aika vähän tunteja. Entinen ravuri siis kyseessä, joka ei vielä ihan kaikkia asioita osaa. Vekku oli kuitenkin hirmu kiva ratsastaa ja se oli kyllä sellainen hevonen, jota olisin mielellään ratsastanut enemmänkin. Vaikka oli aika vahva ja reipas, oli silti todella kiva (: Lisäksi tuli mieleen Frida, kun se maneesissa tuijotteli ja kaikki oli niin jännittävän näköistä. Vekku kun ei ole kovin montaa kertaa maneesissa ollut. Tehtiin tunnilla takaosan väistättämistä ja laukannostoja käynnistä. Tehtävät eivät sujuneet mitenkään hirmu hyvin, mutta siltikin olen tyytyväinen sillä Vekkukin oli tosi kiva loppuraveissa (:

Vekku ja Vera

Vekku oli minusta hirmu symppis tapaus, sillä karsinassa se oli kauhea sählä. Pyöri ja hyöri ja yritti näykkiä. Minun kanssani se tosin seisoi rauhassa paikoillaan ja olin aika kummissaan, että tämäkö hevonen muka purisi? :D

Toinen tunti oli maneesissa esteitä, menin suomenhevosruuna Veikolla. Hypättiin pientä kolmen esteen "rataa". Veikko oli mukavan reipas ja todella kiva ratsastaa, sopivan herkkä (: Harjoiteltiin pitämään tahtia, mikä oli melko vaikeaa kaarevilla teillä, mutta toisaalta tuli onnistuneitakin hyppyjä! Oli hirmu kiva tunti ja itselle tuli hirmuinen hinku päästä hyppimään myös Fridan kanssa :D

Lyllykkä eli Diahna

Seuraavana päivänä sainkin mennä helpommilla hevosilla, oli "lepopäivä" reippaista / haastavista hevosista. Ensimmäisen tunnin menin jättiläis (170cm) peevee Virkuksella, joka on jo 21-vuotias. Itse heräsin vasta lopputunnista, joten vaikka Virkus olikin kiva koko tunnin vasta loppua kohden parani. Tehtävänä oli tulla avoja harjoitusravissa molempiin suuntiin. Edelleen oli kamalaa istua harjoitusravissa, mutta Virkuksella siellä sentään pystyi istumaan! Avot sujuivat hieman niin ja näin, olen kuitenkin tyytyväinen (: Avojen jälkeen olikin jo loppuverkan aika (alkuverkat olivat aika pitkät kaikissa askellajeissa) ja Virkus alkoi liikkua paljon kivemmin. Uskalsin itse ottaa napakammin ohjat, jolloin papparainen myötäsi ja liikkui jopa eteen päin. Virkus kun on vähän sellainen hitaammanpuoleinen (;

Toinen tunti oli myös maneesissa kuten ensimmäinenkin, mutta esteitä. Menin pallon mallisella peevee tamma Diahnalla eli Lyllyllä. Lylly on myös näitä hammastahnatuubi hevosia, eli hitaamman puoleinen. Tehtävänä oli tulla suhteutettua neljällä laukalla ja vaikka jo alkuverkassa olin laittanut Lyllyä liikkumaan eteen, se silti tuli tehtävän herkästi viidellä laukalla. Niinpä pariin otteeseen sain oikein kunnolla rällättää pitkällä sivulla ja lopulta sain tamman oikein kivasti liikkeelle. Tehtäväkin onnistui neljällä laukalla muutamaan kertaan (: Oma istunta tosin hieman kärsi, kun joutui ratsastamaan niin reippaasti eteen. Korkeimmillaan esteet olivat 75cm. Oli oikein mukava tunti, kun pääsi kunnolla pommpimaan (;

Ritu eli Ritva

Seuraava päivä olikin uittopäivä, tosin aamulla oli koulutuuppailu tunti kentällä, jonka menin Ritulla (eli Ritvalla). Ritva oli hirmu kiva ja tuntikin oli loistava! Perus alkuverkkailun jälkeen siirryttiin harjoitusraviin ympyrällä. Oli todellinen ahaa elämys, kun pystyinkin istumaan sen isoissa liikkeissä! (: En tiedä tehtävän nimeä, mutta enivei pidettiin toinen ohja napakalla tuntumalla ja toisella myödättiin eteen, tätä siis tehtiin harjoitusravissa ja tämä tehtävä sujui hyvin. Ravin lisäksi otettiin laukkaa, joka ei tälläkään kertaa sujunut mitenkään loistavasti. Ritulla on hieman vaikea nostaa laukkaa ja kun itse olen 100x huonompi laukassa kuin muissa askellajeissa, se tuppasi vähän takkuamaan. Toisaalta suurin ongelma oli se kun katsoin maahan ja tämä toki hidasti Ritvaa, joka tiputteli raville.

Muuten kuitenkin sujui oikein kivasti ja laukan jälkeen tultiin vielä väistöjä h-ravissa. Ritva oli kivasti pyöreänä, vaikka se onkin semmoinen rautakanki ettei väistöt oikeen sujuneet. Loppuravit taas sujuivat oikein kivasti (: Olin aika yllättynyt, kun yleensä herkkä ja todella reipas hevonen oli minun allani jopa laiska :D


Minä ja Veksi

Iltapäivällä oli tosiaan hevosten uittamista ja sain ratsukseni Veikon eli Veksin. Olin jo ennen tuntia valmistautunut kuolemaan, sillä Veikko on jo 19-vuotias ja sen selkälihakset eivät ole enää niin ylhäällä + sen selkäranka oikein paistaa sen selästä jo rakenteellisestikkin. Päästyäni Veksin selkään kerkesin jo huokaista helpotuksesta, ei se tuntunutkaan niin kamalalta. Niinpä työstelin itsenäisesti kentällä ympyröitä yms. sekä käynnissä että ravissa. Hetken kuluttua takapuoli oli kuitenkin ihan kuollut :D Siinä sitten seisoskeltiin paikallaan ja odotettiin uimaan pääsy vuoroa. Ravia otin vielä muutamia pätkiä, sillä siinä oli hirmu helppo istua vaikka Veksi onkin ex-ravuri ja ravi ei tehnyt takapuolellekkaan niin paljon kipeää.

Vihdoin päästiin lähtemään Lyllyn ja Kaisun kanssa rantaan. Me pääsimme ensimmäisenä uimaan ja pienen epäröinnin jälkeen polskuteltiinkin jo ihan kunnon lenkkiä. Veikko kävi oikein kunnolla syvällä uimassa ja itsekkin kastuin kunnolla. Oli ihan hirmu hauskaa! (:

Seuraavana aamuna oli KISAT! Meillä oli ratana tehtävä/esterata, sillä leirillä oli hyvin eritasoisia ratsastajia. Pääsin ratsastamaan lemppari ponillani, eli Iirolla, joka on ylikasvanut 17-vuotias kimo new forest ruuna (: Iippa oli taas verkassa tyypilliseen tapaansa erittäin laiska, mutta päätin laittaa sen heti liikkeelle. Tultiin muutamia verkkahyppyjä molempiin suuntiin, joihin olin hirmu tyytyväinen ja sitten mentiin odottelemaan.

Iippa ja Mirka

Lähdettiin toisiksi viimeisenä meidän luokassa, joten sain aluksi katsella miten muut suoriutuivat. Radalle päästyämme tervehdin ja lähdin laukkaan, Iippa olikin ensimmäinen hevonen jolla oli helppo nostaa laukka! Päätin kuitenkin ennen rataa pitkällä sivulla ratsastaa vielä hieman eteen ja näpäytin ponia raipalla. Tässä vaiheessa Iiro pukitti ja kaikki repesivät nauruun, minä mukaan lukien :D No korjasin laukan ja aloitin radan.

Ensimmäisenä tultiin pitkänsivun suuntainen suhteutettu neljällä laukalla, jonka jälkeen kaarrettiin lyhyen sivun toisesta kulmasta lävistäjälle. Esteen jälkeen otin raviin ja ravasin toiseen päätyyn ja lyhyen sivun keskellä otettiin käyntiin. Käveltiin lyhyen sivun loppuun ja ravattiin ravipuomit toisella pitkällä sivulla. Ravipuomien jälkeen nostettiin laukka ja ylitettiin päädyssä oleva este (en osaa kuvailla miten se on, voin ottaa radasta kuvan ja lisätä sen myöhemmin). Päädyn jälkeen kaarrettiin vielä suhteutetun välistä radan poikki viimeiselle ristikolle.

Olen kokonaisuudessa rataan ja poniin hirmu tyytyväinen, vaikka omassa asennossa olisi ollut parannettavaa. Lisäksi viimeiselle esteelle poni sekosi askeleesta ja koska oli tyyliarvostelu sain kevyestä istunnasta tuolle esteellee kutosen (no ei ihme, sillä hyppäsin ennen ponia). Mutta täytyy tosiaan olla hirmu tyytyväinen, sillä voitettiin koko kisa ja kotiin saatiin sinivalkoinen ruusuke! (:

Ritva (:

Iltapäivällä ennen kotiin lähtöä oli vielä yksi ratsastustunti ja menin taas Ritulla. Oltiin pyydetty oikein kunnon koulurääkkiä (: Alkuverkat kuitenkin mentiin lastenlaulujen tahdissa, sillä toisella ryhmällä oli ollut leikkitunti ja totta kai menkin haluttiin musiikkia :D Ritu oli entistä ihanampi! Tultiin suoraa väistöä keskihalkaisijalla ja huh että sen rautakangen kanssa sai tehdä töitä! Se olisi vain mielellään juossut kauheaa vauhtia eteen ja väistättäminen oli lähes mahdotonta. Siinä vaiheessa tajusi kuinka ihana Frida onkaan (; Väistöjen jälkeen tultiin pääty-ympyröille, joissa ensiksi laukattiin. JES! Nyt laukkakin sujui, kun osasin olla napakka ja pyytää Ritua oikeasti liikkumaan. Aikaisemmilla tunneilla en varmaan ollut tarpeeksi napakka, koska ajattelin sen olevan niin herkkä ja sitähän se onkin - en oikeasti ymmärrä miten se minulla oli niin rauhallinen :o

Laukasta tehtiin siirtyminen raviin ilman ohjia, joka sujui hyvin. Tämän jälkeen mentiin harjoitusravia monta kiekkaa ja voin todeta, että Fridan ravi on ihan unelma verrattuna valtava liikkeiseen peeveeseen :D Siellä kuitenkin pystyi istumaan ihan hyvin ja se oli upea tunne! Ravistakin siirryttiin käyntiin ilman ohjia, joka hieman tuotti ongelmia. Tämän jälkeen loppuravailtiin hyvillä fiiliksillä.

Roosa, minä ja mun munkkihattu :D

Koko leiristä jäi hirmu hyvä fiilis ja mikäli minulla vain ensi vuonna on oma hevonen olen lähdössä sen kanssa ehdottomasti Mänttään! (:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti