2011/04/12

Mun mopo on kuumempi ku sun mopo!


Ainakin tänään tuntui mopo olevan todella kuuma (; Frida oli kyllä hoitaessa ihan kivasti, mutta ratsastaessa vauhtia ei sitten puuttunutkaan. Käynti sujui vielä ihan hyvin, paremmin kuin eilen jolloin puski pohkeita vastaan ja oli todella tahmea. Tehtiin perus ympyrä taivuttelua ja loivalla kiemuralla taivutuksen vaihtoja. Etenkin toiseen suuntaan poni oli todella kiva ratsastaa, vaikkakin keksittymiskyky oli taas jossain muualla.

Mutta tosiaan, kun oli ravin vuoro tapahtui kummia. Alkujaan Frida ei meinannut nostaa ravia, joten napautin sitä pari kertaa raipalla - en tiedä ottiko siis tästä nokkiinsa, mutta ainakin hidastelu loppui. Poni alkoi paahtamaan kauheaa vauhtia eteen. Veteli oikein pitkää ravia pää pystyssä, ei tuntunut pelokkaalta vaan lähinnä siltä että halusi vain purkaa energiaa. Toisaalta saattoi hyvinkin ottaa nokkiinsa. Kuitenkin hetken työstämisen jälkeen tarjosi oikein kivaakin ravia (: Tehtiin myös ravissa loivalla kiemuralla taivutteluja. Tila tuntui hieman loppuvan kesken, sillä vaikka koko ajan jouduin jarruttelemaan, jouduttiin myös taivutuksia vaihtamaan TODELLA nopeasti. Huhhuh, siinä oli kroppa kovilla kun piti taivuttaa ja pitää paketti kasassa kovassa vauhdissa.

Harjoitusraviin istuminen ei tullut kuuloonkaan. Ehkä vielä joskus opin istumaan tuossakin ravissa, mutta tänään se ei onnistunut. Frida paineli tosiaan sellaista vauhtia, että ravissa ei enää olisi ollut helppo istua - niinpä tyydyin työskentelemään kevyessä ravissa. No ihan hyvin loppujen lopuksi sujui, vaikkakin kertaalleen poni pomppasi eteen päin ja muutenkin oli todellinen aikapommi. (Ei tuntunut räjähtävän käsiin, mutta töitä sai tehdä!)

Olen ihan hämyilläni ponin käytöksestä. Ollaan kuitenkin tehty ihan normi treeniä, itse asiassa hieman rankempaakin kun on kevyttä hikeäkin saatu pintaan. Ainoat mahdolliset syyt ovat: Frida otti nokkiinsa parista raipan näpäytyksestä ja päätti sitten ravailla loppu tunnin todella kovaa! Frida on aamulla/illalla saanut parin desin kauraa, juteltiin tallin omistajan kanssa nimittäin kauran syötöstä ja veikkaan etten tarpeeksi selkeästi kieltänyt. No, selvittelen kaura-asian torstaina, se toisaalta selittäisi käytöksen hyvin - toisaalta poni osaa kyllä ottaa nokkiinsa komentamisestakin :D

Huomenna tosiaan vapaata, koska ollaan tehty aika rankkaa treeniä nytten. Eilenkin ratsastelin ponia, tosin hiukan kevyemmin. Frida oli todella tahmea ja vastusteli pohkeita. Otettiin vähän ravia (joka sujui LOISTAVASTI!) ja käynnissä spiraalit, ei sen kummempia. Ollaan kuitenkin nyt kolmena päivänä tehty sellaiset treenit, että poni on jopa hieman hionnut kainaloista :o Ehkä se laihtuukin tässä samalla :DD Aina voi toivoa! ps. HUOMIOIKAA te ratsastushousupoliisit, mulla on kerrankin myös ittenäisesti ridapökät jalassa xD



8 kommenttia:

  1. Anonyymi12/4/11

    Hevoset ovat hevosia, ja käytäytyvät aina sen mukaisesti. Hevosesikin on vielä nuori, ei sen pitäisikään täydellisesti käyttäytyä aina. Näitä kirjoituksiasi lueskellessa mulle tulee aina sellanen olo, että sä et tiedä yhtään mitä teet.

    VastaaPoista
  2. Anonyymi12/4/11

    Ihmettelen samaa kuin ensimmäinen kommentoija. Nuoret ovat tuuliviirejä ja plussana vielä Frida on tamma.

    Mikset vain päättänyt, että nyt ei kaahata vaan sinä päätät vauhdin ja tahdin?

    VastaaPoista
  3. Ok? :D Mielenkiintoista saada myös kriittistä palautetta, mutta olisi hienoa jos sen lähettäjät uskaltaisivat käyttää nimimerkkiäkin. Jos tuntuu siltä, että meidän touhu on ihan hullua, niin ehkä ei kannata lukea tekstejäni? (:

    Meillä on kuitenkin todella osaava valmentaja, jonka kanssa treenataan joka viikko, hän kyllä tietää mitä tekee! Lisäksi itsenäisesti teen valmentajan neuvomia harjoituksia ja yleensä vähintään yksi hevosihminen on lähettyvillä katsomassa. En siis tajua millä tavalla, en tiedä mitä tekisin? Noudatan valmentajan vinkkejä ja treenaan ponia sen rajojen mukaisesti - enkä vaadi siltä liikoja.

    Frida on jo 6-vuotias (toki vielä nuori), mutta sen perjaatteessa pitäisi pystyä keskittymään hyvin vähintään 3 minuuttia. Se ei toki tarkoita sitä, että hevonen menisi aina täydellisesti, ei tietenkään - en ole niin tyhmä. Se kuitenkin tarkoittaa sitä, että saan vaatia siltä hetkittäisiä kunnon työskentelyjä, jokaisella treenikerralla - riippumatta siitä onko ponilla huono päivä. Hevoset ovat hevosia kyllä, mutta tästä huolimatta käyttäytymiselle on aina syynsä. Minä olen sen sortin ihminen, joka tahtoo etsiä mahdolliset syyt - jos se sinun persettäsi kaivaa skippaa ne kohdat? :)

    Toiselle anonyymille. Nuoret ovat tuuliviirejä, tiedän tämän loistavasti kokemuksella. Fridalta kuitenkin pystyy myös valmentajamme mukaan vaatimaan jokaisessa treenissä myös hyviä pätkiä. Se että poni sattuu olemaan erilaisella tuulella, ei siis tarkoita sitä että asia pitäisi vain hyväksyä ja antaa ponin sitten luistaa töistään.

    En ole sanonut missää vaiheessa, että tilanne ei ollut hallittavissa? Näyttävätkö sinusta kuvat kaahottamiselta? Hmm... En ymmärrä mistä sait tuollaisen käsityksen, että Frida on vain kaahottanut koko tunnin. Frida kulki reippaasti, joka on täysin eri asia kuin kaahottaminen (pahoittelen jos olen käyttänyt epäselkeitä verbejä kuvailemaan reipasta menoa). Minusta ei ole huono asia, jos poni liikkuu reilusti eteen, polkee alleen ja on kuitenkin nätisti kuolaimelle ja siirtyy istunnalla käyntiin. Fridalta ei voida vielä pyytää kootumpia askellajeja, koska sen lihakset eivät todellakaan ole vielä siihen valmiita ja tässä vaiheessa on parempikin saada poni liikkumaan reippaasti eteen, jolloin pääsee takaosaa työstämään paremmin. Olin hämyilläni ponin tavattomasta reippaudesta (yleensä Fridaa saa ennemminkin ratsastaa eteen) ja ilmeisesti ilmaisin itseni väärin. Totta kai ratsastaja on se joka päättää mitä tehdään ja milloin! Muutenhan loivalla kiemuralla taivuttelusta ja siirtymisistä ei olisi tullut mitään.

    VastaaPoista
  4. Kylläpäs ihmiset osaa olla ihmeellisiä.. Teille kahdelle ekalle: Näin nuoren hevosen omistaja, jonka olen myöskin itse kouluttanut voin sanoa, että aina ei ole helppoa päättää tahtia, toki jos haluaa kireän, jännittyneen ja käsiin räjähtävän hevosen on asia erikseen. Mielestäni kun sitä energiaa löytyy se täytyy vain pyrkiä käyttämään hyödykseen ja pyrkiä ratsastamaan hevonen rennoksi :) Kuten Erica parhaansa mukaan pyrki. Ja joskus on vain hyvä päästää turhat höyryt ulos, jonka jälkeen on sata kertaa helpompi ratsastaa!

    Erica: Mietin mitä tuumaisit jos joskus lähdettäisiin yhdessä vähän maastoon :) Harjussa on loistavia mäkiä, mitä pitkin on helppo ravata ja laukata, koska se mäki toimii jarruna :D Sanni olis Fridalle varmaan oiva kaveri mäkien ravailuun ja laukkailuun kun se on opetettu siten, että aina mäen päällä pysähdytään eli se ei jatka mitään sikaa täysi jonnekki mettään :D

    -Saana Tallilta

    VastaaPoista
  5. sänx, juuri tuolla kannalla olen minäkin. Frida vain jännittyy ja lopettaa käyttämästä selkäänsä jos sen vetää todella pieneen pakettiin ja ns. jarruttaa koko ajan!

    Olisi todella jees lähteä joskus maastoon! Luulen, että Frida olisi silloin paljon rauhallisempi maastossakin, kun sillä ei ole kauheasti yksin maastoiltu entisessä kodissa. Täytyy vain katsoa kuinka lujaa itse uskaltaa painella :D Sanni voisi olla kyllä tuossa suhteessa hyvä opettaja, että mäen päälle pysähdytään! (: Täytyy koittaa mätsätä aikatauluja yhteen, että päästäisiin kunnolla maastoonkin - nyt kun kelitkin alkavat olla tosi kivoja (;

    VastaaPoista
  6. Noille kahdelle ekalle, että miun 13v. ponillakin on välillä vaikeaa keskittyä tai ravata samaa tahtia yms. Siinäkin on jo haastetta yrittää ratsastaa se rennoksi, joten tälläisen 6v.'n kuten Frida on varmasti vielä vaikeampi. Joten jos nyt olette niin "asiantuntijoita" ymmärrättehän että kaikki ei tapahdu hevosten kanssa sormia napsauttamalla?

    Mutta tsemppiä Fridan kanssa Erica! Tämä blogi on tosi hieno, + tekstit asiallisia ja aina kivoja lukea! (:

    VastaaPoista
  7. täytyy nyt vähän tulla sanomaan, että kyllä me Fridan kanssa maastoiltiin yksinäänkin:) Menon laadusta, en kyllä aina sanoisi että kovin kaunista oli mutta kuitenkin(: Mutta mutta noille anonyymeille näyttäisin kieltä :D okei olen lapsellinen tiedän, mutta heidän olisi pitänyt nähdä minun ja Fridan puskatoiminta:D Eläinsuojeluviranomaisillehan sitä olisi pitänyt soittaa, jos Erican ja Fridan työskentelyyn verrataan. Kateuden vihreät sarvet päässäni on sanottava, että oot kyllä tehnyt pirun hyvää työtä tytön kanssa(:

    VastaaPoista
  8. Milja, jep varmasti ei lopu työ hevosen kanssa vaikka vanhenisikin! Juuri tuota minäkin tarkoitin. Voi kiitos paljon ((:

    Masa, oho Fridan omistaja kyllä sanoi että sillä ollaan menty maastossa pääasiassa porukassa :o Tänään kyllä käytiin yksin maastossa, mutta en siltikään sanoisi tuota maastovarmaksi :DD Hahhah, ennyt tiedä meidän menosta - nyt alkaa olemaan vähän laadukkaampaa kuin syksyllä, se riittäköön ((:

    VastaaPoista