2011/09/30

Hikistä kouluvääntöä asenteella


Tai ei nyt niinkään hikistä, mutta kunnon koulutreeniä kumminkin oli tänään luvassa. Alkujaan piti tehdä kevyt treeni pikku kentällä, mutta käytiinkin ostamassa ponille uusi vyö jota piti sitten heti testailla ja todettiinkin ihan passeliksi (:

Mentiin siis isolla kentällä koulua noin 40minuuttia ja kyllähän poni siinä ihan pikkasen hikosikin. Aloitettiin tekemällä pysähdyksiä ja 3-kaarista käynnissä, Frida oli hirmu kiva ja pehmeä. Tätä tehtiin kunnon taivutteluilla noin 10 minuuttia, jonka jälkeen siirryttiin raviin ja jatkettiin kevyessä ravissa 3-kaarista.



Ravissa kaikki oli taas hirmu jännittävää ja askellus olikin lyhyttä. Johtunee varmasti paljon siitä, etten osaa keventäessä rentoutua - harjoitusravissa kun jännittyneisyyttä ei esiinny. Ratsastajalle siis reeniä! Jatkettiin siis tehtävää ja pikku hiljaa se alkoi sujuakkin kivasti, Frida kantoi hienosti itseään (:

Kun oltiin työstetty raviakin molempiin suuntiin ihan reilusti pidettiin huilit, joidenka jälkeen siirryttiin laukkaan. Työstettiin tänäänkin laukkaa isolla ympyrällä ja sain taas olla tyytyväinen (: Aluksi Frida oli sitä mieltä, että se saa kaahottaa lapa edellä, mutta aika kivasti se siitä sitten alkoi taipuakkin. Vielä on hurjasti tehtävää, mutta kyllä voi olla tyytyväinenkin; nykyään laukkaa pystyy jo työstämään ympyrällä!



Vielä kun saisi oman istunnan rennoksi, niin löytyisi laukastakin se rentous. Vasen suunta oli huomattavasti parempi kun osasin istua (: Ennen kuin työstettiin vielä käynnissä väistöjä, pidettiin huilit. Väistöt sujuivat ihan kivasti, mutta Fridaa ei oikein enää jaksattanut ja se taas vähän pöhisteli.

Loppuun otettiin vielä harjoitusravia ja eteen alas kevennellen. Hienosti sujui ravityöskentely loppupuolella (: Jäi tosi hyvä fiilis ja nyt voi hyvillä mielin pitää huomenna kevyempää.

2 kommenttia:

  1. Anonyymi1/10/11

    Hei :)

    Pystyisitkö antamaan minulle mitään vinkkejä ratsastukseen? Omistan kanssa vuonohevosen, joka tuntuu ratsastaessa välillä jäykältä, voltit esim oikeaan suuntaan voi olla hankalia. Miten minun kannattaisi taivutella ponia, jotta saisin sen ns. "notkistumaan". Osaisitko kertoa mitään vinkkejä, miten saisin ponin rentoutumaan? Ja tekemään kunnolla töitä, siis polkemaan kunnolla allensa, käyttämään selkäänsä ymym. Poni on kanssa myös hieman projekti :)

    VastaaPoista
  2. Hei,
    en tiedä osaanko antaa sen kummemmin vinkkejä, mutta toki voin kertoa hieman miten olen toiminut Fridan kanssa.

    Itse olen Fridaa ratsastanut isoilla ratsastusradanteillä, jolloin sen on ollut helpompi taipua. Esimerkiksi loivat kiemurat ja 3-kaariset kiemurat ovat olleet tähän hyviä harjoituksia.

    Noin viikko sitten olen alkanut venytellä Fridaa myös ratsastuksen jälkeen ja tuntuu, että se on oikeasti notkistunut hurjasti!

    Itse sain Fridan ensimmäisiä kertoja rentoutumaan ratsastamalla sitä todella reilusti eteen pitkällä ohjastuntumalla; levittämällä käsiä hieman sivuille ja kehumalla heti kun se laski päätään. Ensin mentiin pari askelta "eteen alas muodossa" ja kehuttiin hirveästi, sitten pitkät ohjat. Vähitellen pystyi ratsastamaan koko ratsastuksen eteen alas. Frida ainakin on huomattavasti rennommin kun se liikkuu pyöreässä muodossa, eikä kaahota pää ylhäällä.

    Takaosaa ajattelen ratsastavani eteen pohkeilla, tätä en osaa oikein selittää. Jos tuntuu että takaosa laahaa, teen puolipidätteen ja huomautan pohkeella. Jos ei toimi, niin napautan heti raipalla. Jos takaosa ei ole mukana tekisin paljon pysähdyksiä ja niistä liikkeelle lähtöjä napakasti. Jos liikkeelle lähtö on yhtään hidas, käyttäisin pohkeita napakasti / napauttaisin raipalla.

    Eli takaosan saa meillä ainakin toimimaan, silloin kun poni on hereillä ja vastaa nopeasti apuihin. -> Paljon siirtymisiä, jos poni ei HETI vastaa niin nopeasti voimakkaampi apu! Ja kun poni toimii niin täytyy osata olla myös hiljaa.

    Toivottavasti oli edes jotain apua! Minun on vähän vaikea neuvoa esim takajalkojen aktiivisuutta, sillä tuntuu että se on tullut meillä automaattisesti kun olen vaatinut Fridaa liikkumaan reippaasti eteen, samoin selän käyttö ja rentous. Toki siinä on jotain itse tehnytkin mutta ei sitä pistä merkille silloin :D

    http://kivisolanhevoskuntoutus.net/index.php?option=com_content&task=view&id=18&Itemid=28
    Tuossa vielä linkki hevosen venyttelyyn, jota voi tehdä itsekkin (:

    VastaaPoista